Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.max.
De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Markt


De markt 30/09/2023

   

 

 

 • Vervuilende Fast Fashion
  Komt er statiegeld op afgedankte kleding of een productpaspoort voor elk kledingstuk.  Het Europees parlement heeft voor de zomer beslist dat er verregaande regels zullen komen om de vervuilende Fast Fashion uit de wereld te helpen.  
  Het Belgische kledingmerk Xandres bereidt zich al voor, samen met  Flanders District of Creativity wordt een tool gelanceerd om ontwerpers en kledingmerken te helpen bij het creëren van hoogwaardige en duurzame kledingstukken die de milieu-impact van de sector aanzienlijk verminderen.  In de studio zit Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt die meer toelichting zal geven over hoe Europa de textielsector wil verduurzamen.
 • Belgische chemiesector
  De Belgische chemiesector verkeert in crisis. Honderden mensen in de chemiesector zijn technisch werkloos. De productie bij Ineos in Doel ligt al een jaar stil en is overgeheveld naar Duitsland. En ook bij Exxon Mobile en JBF Global wordt de productie teruggeschroefd. Bij European Master Batch in Bornem, een dochteronderneming van Sioen, worden nu al 16 jobs geschrapt. Koen Laeners, Essenscia legt uit wat er aan de hand is.
 • Open bedrijvendag
  Zondag gaat de 33ste VOKA Open Bedrijvendag door.  Ruim 160 bedrijven in Vlaanderen en Brussel zwaaien hun deuren open voor een kijkje in de coulissen. We spreken kort met Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van VOKA..
 • Buitenlandse gevangenen
  En het cijfer van Tim Pauwels deze week is 5029. Dat is het aantal buitenlandse gevangenen die in onze overbevolkte gevangenissen zitten. Over welke buitenlanders gaat het en waarom kunnen die hun straf niet in hun eigen land uitzitten.

De markt 23/09/2023

   

 

 

 • Flanders Investment and Trade
  Afgelopen woensdag heeft het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment and Trade de nieuwe FIT Business Awards uitgereikt. Daarbij ging er veel aandacht uit naar nieuwe bedrijven, veelbelovende start-ups die meteen ook op de buitenlandse markt mikken. De start-up Loop Earplugs kreeg daarbij de hoogste onderscheiding. Het jonge bedrijf uit Berchem ontwikkelt oordopjes van hoge kwaliteit en verkoopt die al in 150 landen. Journalist Trui De Mare van De Markt sprak met de ambitieuze ondernemers over hun toekomstdromen.
 • Vlaanderen Internationaal
  Om Vlaanderen internationaal nog meer te positioneren als hub voor start-ups lanceert Fit Vlaanderen een innovatieprogramma dat EntertainmentLAB heet. Olivier Van Orshoven van Startup.Flanders komt toelichten hoe het programma de entertainmentindustrie van de toekomst vorm wil geven. Hij gaat op zoek naar kandidaat-bedrijven die in de zomer van 2024 hun innovaties willen uittesten tijdens een van de events en festivals van Tomorrowland.
 • Salarisstudie
  En HR-consultancybedrijf Hudson, onderdeel van Randstad Group Belgium, heeft een nieuwe salarisstudie uitgevoerd. In totaal onderzocht Hudson 232.032 salarispakketten van Belgische bedienden afkomstig uit 807 organisaties. Wouter Beuckels komt de nieuwe trends in primeur bij De Markt toelichten.
 • Canvas-reeks
  En door de VRT Canvas-reeks "Godvergeten" is de aandacht en kritiek voor misbruik in de kerk weer toegenomen. Tegelijk vragen mensen zich af of de overheid de bedienaren van het instituut de Katholieke kerk nog moet betalen. Maar hoeveel kosten de priesters onze overheid eigenlijk? En wat met imams en vrijzinnige consulenten? Tim Pauwels zocht het uit en licht de cijfers toe.

De markt 16/09/2023

   

 

 

 • Tina is niet meer
  Om de groeiende populariteit van de beurs en stijgende koers van aandelen te verklaren, werd steevast verwezen naar Tina. Tina staat voor "There is no alternative."
  Door de jarenlange lage rente leek het alsof je alleen maar op de beurs een significante meerwaarde kon creëren op overwegend 'slapend' geld. Alternatieven waren er amper.
  Sinds de rente door de (Amerikaanse) FED en (Europese) ECB wordt opgetrokken, ontstaat er een nieuwe realiteit, mét alternatieven. Het verklaart waarom enerzijds Belgen massaal belangstelling tonen in de Belgische staatsbon, met aantrekkelijkere voorwaarden dan bij de spaarrekening van de banken. En anderzijds zien ook bedrijven hun kans schoon om met de uitgifte van obligaties vers kapitaal op te halen. We zagen het eerder dit jaar bij onder meer Fluvius en Colruyt en recent ook bij het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned dat een opmerkelijk hoog brutorendement van 6 procent belooft, netto ongeveer 4,16 procent voor Belgen.
  Hoe veilig is het om in te tekenen op dergelijke obligaties? En worden die bedrijven ook gecontroleerd op de financiële haalbaarheid van wat ze voorspiegelen? En zoja, is er een verschil tussen Belgische en buitenlandse bedrijven die dingen naar hetzelfde Belgische spaargeld?
  We leggen deze vragen voor aan Eric De Keuleneer, emeritus hoogleraar economie van de ULB.
 • Vrouwen in ICT
  Het opleidingscentrum BeCode leidt in sneltempo anderstalige vrouwen op voor een job in de IT-sector. De opleiding is in het Engels en wil werkzoekende vrouwen klaarstomen voor een job als webontwikkelaar, programmeur in de artificiële intelligentie of de cyberveiligheid. Onze reporter Trui De Maré was aanwezig tijdens de opleiding en peilde naar de motieven van de vrouwen. Voor de IT-sector is de instroom van vrouwelijke werkkrachten een zegen om het imago van "mannenbastion" bij te stellen.  In onze studio verwelkomen we Valerie Tanghe, ICT Woman of the Year 2023. Zij deelt haar eigen ervaringen en legt uit welke uitdagingen er zijn om als vrouw in de sector aan de slag te gaan.
 • Doden bij natuurrampen
  De voorbije week werden we geconfronteerd met een aardbeving in Marokko en apocalyptisch noodweer in Libië. In beide gevallen is er sprake van vele duizenden doden.
  Maar sterven er nu meer mensen door natuurrampen dan vroeger? Of lijkt dat alleen maar zo? Collega Tim Pauwels duikt in de cijfers.

De markt 09/09/2023

   

 

 

 • Enthousiasme voor textiel?
  De start van het nieuwe schooljaar betekent eveneens de terugkeer van De Markt. We starten ons seizoen aan de schoolpoort van het Provinciaal Technisch Instituut in Kortrijk. Daar bieden ze de unieke opleiding weeftechnieken aan. Onze reporter Trui De Maré neemt ter plaatse een kijkje en peilt naar de motivatie van leerlingen en leerkrachten. Op het einde van het schooljaar staan dan leerlingen klaar om de textielindustrie te versterken. En daar is nieuw bloed meer dan welkom.
  In onze studio praten we hierover met Karla Basselier, de CEO van Fedustria, de beroepsvereniging van bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie. Waar liggen de sterktes van onze textielindustrie en wat zijn de grootste uitdagingen?
 • Kachelende Chinese economie
  De exportcijfers dalen, de jeugdwerkloosheid scheert hoge toppen en de Chinees koopt over het algemeen minder aan dan vroeger waardoor ook de binnenlandse productie wat terugloopt en de prijzen dalen (deflatie).  Het zijn maar enkele zaken die aantonen dat het niet zo goed gaat met de Chinese economie. Wat is de oorzaak en welke gevolgen heeft dit voor de wereldeconomie? Met docente Chinese economie Dorien Emmers (KU Leuven) gaan we in onze studio na hoe China het tij kan keren.
 • Werken in andere regio
  Dit seizoen gidst Tim Pauwels ons door opvallende cijfers uit de actualiteit. Deze week vertrekt hij vanuit de vraag hoeveel Walen er aan het werk zijn in Vlaanderen.